potato wedges realreen
by Maznah Damiri on Thursday, 04 February 2010 at 21:58
bg rakan yg minat PW, tapi jangan banyak2 ya mkn nanti gula dalm darah ble naik ermmm....c&P realreen punyya, TQ dik. Sebelum nak buat wedges ni pun ada beberapa kriteria gak dlm pemilihan kentang supaya rasanya xlari drp kfc. Kentang ada macam-macam jenis, kalo bole guna kentang "agria". Kentang ni mempunyai ciri-ciri :
- kulitnya bewarna kuning cair/ kuning
- isinya yg bewarna creamy / kuning/ putih
- bentuknya oval/long oval bkn bulat
- kulitnya licin dan x kesat
- ada tompok2 hitam kecil di kulitnya
- kulitnya mudah dicuci
Kentang ni saya rasa lebih sesuai buat wedges..psl kalo kat kedai2 biasa tuh byk jual brown potato, kulitnya keras, kasar, kesat, x licin serta bulat-bulat bentuknya. Bole gak nk guna kentang tuh tp isinya nanti xsegebu kentang agria. Sblm nk buat wedges ni saya rebus sekejap ja kentang yg tlh dipotong supaya nanti goreng xperlu mengambil masa yg lama dan rasanya nanti gebu kapas xdala padat rsnya. Normally kulitnya saya x buang. Lps tuh ikut kita laa nk letak apa2..lada sulah, cili kering, lada hitam, masala, garlic powder, italian seasoning dan sbgnya. Time nk coating potato ni..saya xguna telur psl nanti digoreng dia spt mkn minyak dan wedges nmpk spt lembap x kering. So saya just add kan butter skit dan gaulkan dgn semua bahan2 tuh. And last bolela digaulkan dgn tpg. X nak salut dgn tpg pun bole..wedges ni digoreng pun bole di bakar pun bole (kalo bakar x perlu disalut dgn tpg). Kaedah ni pun bole gak kalo kita nk buat french fries. Tarraa...da siap dan bole dingap...sedap dimkn dgn mustard or cheesy sos & mayonis...nyum..nyum ;)
Khamis, 16 Disember 2010
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan