Sabtu, 9 Oktober 2010

Kek Buah Kukus

Resepi dia amik dari En. Mat Gebu..best ah..tengkiu..tengkiu..
Bahan-bahannya:-
375 g buah2an campuran (mix fruit, dalam kotak)
250 g mentega (golden churn, pilihan terbaik)
3 biji telur Gred A
300 g tepung gandum*
1 camca teh soda bikarbonate*
1 camca teh cream of tartar*(*digaul dan diayak)
150 g gula perang (gula halus pun ok)
150 g gula pasir ( untuk gula hangus)
1 biji pala, diparut (xde buah pala..guna jek serbuk kayu manis)
30 g badam keping
Ceri merah/hijau untuk hiasan (jika suka)
Cara-caranya:-
1.Satukan buah2an campuran (mix fruit), badam keping dan parutan biji pala. Masukkan tepung yg telah diayak dan gaul hingga buah2an tadi bersalut dgn tepung. Ini penting utk mengelakkan buah dari mendak ke bawah. Dan masa ini juga jerang air hingga mendidih utk proses mengukus. Isi air hingga hampir penuh.
2.Pukul mentega dgn gula perang (atau gula halus) hingga berkrim.
3.Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga adunan putih, jgn terlalu kembang.
4.Perlahankan speed dan masukkan buah2an yg telah digaul dgn tepung tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul hingga rata dan matikan mesin sebentar sementara menunggu gula hangus.
5.Sementara itu masak gula pasir hingga bertukar menjadi gula hangus. Jangan berhenti mengacau. Biarkan gula hangus menjadi agak gelap sedikit. Awas!! berhati2 semasa memasak gula hangus....
6.Hidupkan mesin kek. Dengan speed perlahan tuang gula hangus perlahan ke dalam adunan kek sambil terus mengacau hingga sebati. Proses ini mesti dilakukan dgn cermat dan cepat kerana gula hangus cepat membeku bila sejuk.
7.Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x 3 )inci dgn mentega dan alas dasar tin dgn kertas minyak.
8.Tuang adunan kek ke dalam tin tadi dan hias dgn ceri merah atau hijau.
9.Tutup tin kek dgn aluminium foil dan ikat sekelilingnya dgn tali rafia. Tujuannya utk mengelakkan wap terlepas masuk ke dalam adunan kek.
10.Kukus di atas air mendidih selama 4 jam. Perlu diingatkan, lepas 1 jam perhatikan jika air berkurangan tambah air panas mendidih. JANGAN gunakan air sejuk kerana boleh membantutkan proses mengukus kek. Apabila masak keluarkan kek dari acuan dan sejukkan di atas redai kek. Biar betul2 sejuk sebelum dipotong utk mengelakkan kek pecah.


Kek Belang Pelangi
Resepi dari majalah Rasa....tahun bila ntah..tak ingat plak..saya buat sebab resepi dia mudah sangat dan tak le risau takut tak jadi..bila dah masak..eh..eh..sedap la pulok..
Ha nak try korang...amik resepi nie...

Bahan-bahannya:
1 1/2 cwn gula halus
1 1/2 cwn majerin
2 sudu bsr susu pekat manis
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen rose
5 biji telur grade A
2 1/2 cwn tepung gandum
Pewarna - ikut suka..kalau resepi asal dia guna warna merah, hijau dan warna telur

Cara-caranya:-
1. Pukul gula & majerin sampai kembang
2. Masuk telur satu persatu sambil terus pukul rata
3. Masuk susu pekat & esen rose, pukul lagi
4. Masukkan tepung gandum yang diayak bersama baking powder. Masuk sikit-sikit ye..pukul..masuk..pukul..ha sampai abis arr..
5. Bahagikan aduan kepada 3 bahagian..warnakan..
6. Masuk loyang dan bakar.



resepi dari blog Brother Rozzan..

KEK LAPIS STRAWBERRY CHEESE

Bahan-Bahan
450 gm mentega
250 gm Philadelphia cream cheese (jenama Kraft)
1 sudu makan ovalette
150 gm gula halus
10 biji telur
1 tin (kira-kira 400 gm) susu pekat manis
300 gm tepung Hong Kong
100 gm Horlick
180 gm jem strawberry (reduced sugar- kurang manis)
1 sudu teh esen strawberry
sedikit pewarna merah/merah jambu (lebih baik jenis yg pekat atau serbuk)

Cara :

1. Pukul mentega, cream cheese dan ovalette sehingga sebati.

2. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kembang.

3. Masukkan pula telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga kembang dan rata.

4. Seterusnya, perlahankan speed mixer anda dan masukkan susu manis. Pukul sebentar.

5. Kemudian, perlahankan lagi speed mixer anda dan bubuh tepung Hong Kong dan horlicks. Gaul rata.

6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan plain dan yg satu lagi dibubuh jem strawberry, esen strawberry dan pewarna merah.

7. Bakarlah menggunakan loyang 10”x7” atau 8”x8” yg telah di alas kertas dan digris pada dasar loyang dan sekelilingnya. Suhu kira-kira 180 – 200 darjah Celsius.

8. Ambil 2 senduk adunan plain dan ratakan dalam loyang kek. Bakar dgn api atas bawah sehingga masak. Utk l;apisan kedua hingga akhir, tukarkan suhu oven kpd api atas jer (grill). Ambil 2 senduk adunan plain lagi dan ratakan dia atas lapisan pertama tadi.

9. Utk lapisan ketiga, ambil 2 senduk adunan strawberry dan ratakan atas lapisan kedua tadi. Buat begini sehingga habis semua adunan.

Nota:

Mengenai corak lapisan samada 2 plain, 2 merah atau 1 plain 1 merah, terserah pada kreativiti dan citarasa anda.

Acar tahun

Resepi dia:-
1. jeruk limau
2. Jeruk Peach
3. Jeruk Mangga
4. Kismis hitam dan kuning
5. Buah Prune
6. Jeruk Plum
7. Lobak masin
8. Bawang putih Bawang Merah

Acar buah versi mom in law Kak Lynn Hassan
A:
1 tsp ketumbar biji
1 tsp jintan manis
1 tsp jintan putih

sangai semua, blend @ tumbuk sampai hancur

B:
cili kering dibuang biji (ikut pedas)
bawang merah kecil
bawang putih kecil
halia
(semua bahan B digoreng dengan minyak sikit sebelum dikisar agar tahan lama)

C:
Bawang merah kecil
Bawang putih
(tak payah potong, gaul dengan sikit garam, rendam dengan cuka)

D:
Buah-buah jeruk
Gula
Cuka (saya guna Apple Vinegar)
Bijan disangai

Cara :
1.Panaskan minyak, tumis bahan A & B sampai wangi, garing
2. Masukkan bahan C dan buah-buah jeruk, kacau. Masukkan gula dan cuka ikut rasa (cuka x perlu banyak sebab nanti buah2 jeruk jadi terlalu masam).
Kacau sampai naik minyak dan pekat. Tutup api, bila sejuk, taburkan bijan.

Kuantiti bahan2 seperti bawang2an, cili, cuka, gula dan bijan ikut berapa banyak buah, agak-agak ajer. Minyak untuk tumis, kalau boleh banyak sikit, biar agar berkilat.


Kek Lapis Kukus Velvet Haw Flakes
Bahan-bahannya:-

5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
1 sudu kecil rata baking powder*
1 sudu besar ovalette
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 ml minyak jagung/masak
1 sk esen vanilla
pewarna ikut suka (saya guna hijau, merah dan kuning macam traffic light..hahaha..)
haw flakes (letak le secukupnya)

Cara-caranya:-

Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.

Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.

***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan saya ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...

Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan