Thursday, October 2, 2008
Raya @ Kampung - proses halwa maskat
Pernah dengar kuih tradisional nama halwa maskat? rupanya lebih kurang dodol cuma kaler je jernih kaler kuning gold... some people love to add peanuts, raisins and etc.. normally halwa maskat ni will be served square cut like seri muka, kuih lapis... it has sticky and oily texture and the taste? of course very sweet.... nama pun halwa kan :P actually halwa maskat ni arwah tok's specialty... according to lang.. tok pernah menag anugerah the best halwa maskat anjuran WI [dont ask what is WI.. hehehe.. even lang pun tak tau :)] since this year tok takda.. kitorang le kene buat walaupun sblm ni.. no one bother to really learn how to do it... :P
A week before raya, my uncle called my mum.. he cant find the halwa maskat periuk... mcm mana nak buat halwa maskat kalau tak jumpa periuk kan... untuk buat halwa maskat... u need periuk tembaga coz only periuk tembaga can maintain the heat.. tak terlalu cepat panas dan tak terlalu biasa... memang frust jugak la.. sbb barang semua dah ade.. tapi periuk tak jumpa... Luckily.. masa mama kacau rendang kat luar ternampak la periuk ni.. heheh.. so ade le rezeki kitorang try kacau halwa maskat ni..
so these are the process to prepare halwa maskat [ tapi kalau korang nak cepat.. beli je kat pekan rabu..huhuhu :P]
Ni la periuk tembaga tu.... according to mama.. tok beli periuk ni @ Terengganu..
First, u masak air gula.. gula 500g.. air.. cukup2 utk didih kan gula je
sementara masak air gula, aktiviti basuh tepung gandum pun bermula.. Pernah terfikir mcm mana nak basuh tepung? :P nasib baik last year raya .. anis [my cousin] belajar mcm mana nak basuh tepung... kalau tak.. mmg tak jadi la halwa ni...
untuk basuh tepung, first, amik 600g tepung gandum [sekati], mix with water until it turn to be dough...
pastu amik sikit2... letak dalam bekas lain dan tuangkan air... uli dough dgn perlahan dan lemah lembut.... the plain water will turn white while the dough tu akan bertukar jadi dough yg liat...
ambil air tepung tu je dan tapis...
Biarkan air tepung yang sudah dibasuh semalaman...so that the tepung akan mendap kat bawah...
Bila tepung dah mendap.... buang air... dan yang tinggal hanyalah tepung shj ;)
Semua org nak try basuh tepung... tricky process coz if u do wrongly.... tepung dan kanji dlm tepung tu takkan terasing.....
kitorg pun pakat2 try basuh tepung under anis' supervision
the next day... mix air gula.. and tepung dan sedikit pewarna.. dan boleh la start kacau..kacau mcm kacau dodol...
As u kacau... add in cooking oil....
rupa halwa maskat sewaktu sdg di kacau.... bila dh dekat nak masak.. boleh la msuk kacang ke.. kismis k.. ikut suka sesedap rasa ... nak tau bila mende ni dh masak? bila letak kat piring..mende ni tak melekat kat piring.....
Bila dh masak... buang lebihan minyak... dan masukkan dlm acuan... bila dh sejuk boleh la potong and it's ready to served!
FYI, nak kacaau mende ni je amik masa +4 jam..heheheh.. and our halwa maskat takde le secantik halwa maskat tok.. tapi rasanya boleh la tahan :P
Jumaat, 3 September 2010
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan